CINE FÒRUM

Blog dedicat a analitzar el seté art

EL SENYOR DE LES MOSQUES (Peter Brook)

Adaptació cinematogràfica del llibre de William Golding basat en un grup de nens que sobreviuen a un accident aeri, quedant aïllats en una illa deserta. Al començament tot és molt idílic, són com unes vacances, lliures de pares. Però a mida que el temps passa, la necessitat de ser trobats fa que les diferències creixin dins el grup. S’ha de mantenir el foc encés per ser vistos o és més important caçar per poder menjar? Mentre, la creença de l’existència d’una bèstia a la jungla fa que la necessitat de protegir-se sigui cada cop més gran.

Aquesta pel·lícula de 1963, adaptada en altres ocasions (l’última l’any 1990) és un autèntic manifest de temes tan universals i ancestrals com la inocència de la infància, la corrupció del poder, la política de la por, les ofrenes i els sacrificis als ídols,… No es tracta d’una pel·lícula excel·lent, però sí que es pot dir que és una petita joia que augmenta de valor en ser una cinta inèdita a espanya.

El que fa més interessant aquesta pel·lícula és la transformació que pateixen els nois protagonistes. Com la inocència, la confiança en la comunicació, la bondat, l’amistat i la companyia van deixant pas a sentiments més perversos i malvats com l’ànsia de poder, la crueltat, la vengança, l’odi i, fins i tot, l’assassinat. Una exteriortizació del que és el comportament adult en un món hostil i perillós. Segur que més d’un s’hi sent reflectit.

En definitiva, us la recomano. A més, té el valor afegit de poder-se veure en versió original i subtitulada, ja que el doblatge al castellà no existeix. “Kill the pig!!!”

10 Novembre 2011 - Posted by | Clàssics | , , ,

7 comentaris »

 1. aquesta ja la tinc dincs de la llista de la 54 pendents “en breu” no fa falta que l’afegeixi 2 cops xD

  Comentari per Pons | 10 Novembre 2011 | Respon

 2. La que vaig veure crec que va ser la de 1990 (si més no, era en color). Em va semblar magnífica; treballar amb nens ha de representar una dificultat afegida important. Pel trailer que has penjat sembla que aquesta versió no li queda gens enrere.

  Comentari per Montse | 11 Novembre 2011 | Respon

 3. Crec que per la tele vaig veure la versió més moderna ja que era en color. D’haver-ho sabut, hagués intentat també veure aquesta versió que ens proposes, ja que em sembla molt més impactant.

  Els fets de fons són els de tota la vida, el poder, la por, la innocència, la crueltat, la traïció, l’amistat…., però representats en unes condicions determinades i encarnades per un grup de nens. No tenim remei!

  Comentari per Tomàs | 13 Novembre 2011 | Respon

 4. M’hauràs d’enviar la llista, Pons, per no repetir-ne cap.

  Montse, pensa que hi han gairebé 30 anys de diferencia entre la que et proposo i la de 1990, així que la tècnica, com podràs imaginar,és millor amb el pas dels anys; però l’esperit és el mateix. A més, la pel·lícula antiga és més fidel al llibre de Golding.

  És el que més m’agrada, Tomàs. És una pel·lícula que serveix per fer una reflexió sociològica i històrica de la vida real.

  Comentari per Crític de cine | 13 Novembre 2011 | Respon

 5. Els llibres sempre son millors que les pel·lícules i les versions antigues millor que les modernes, sovint els tòpics tenen sentit.

  Comentari per MadeByMiki | 13 Novembre 2011 | Respon

 6. Jo l’he vista, però em penso que una versió més moderna. Em fa patir, veure les pobres criaturetes com degeneren ràpidament, i per això, tot i que sóc conscient que és una pel·lícula per reflexionar, no m’agrada.

  Comentari per Reflexionem-hi | 19 Desembre 2011 | Respon


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: