POESIA (Lee Chang-dong)
Mija és una dona d’uns 60 anys. Viu amb el seu net, adolescent, qui es trobarà enmig d’un succés terrible que farà trontollar la fragilitat de la seva àvia. Per la seva banda, Mija s’apunta a un curs de poesia, la qual utilitza per aïllar-se del món i dels seus problemes.
“Poesia” és una cinta que reflexa molt bé qualsevol significat que li poguem buscar al seu títol. És poesia visual, narrativa i emocional. És una cinta plena de dolor, que se’ns manifesta a través del personatge de Mija, un personatge perfectament descrit, incloent-hi tots els petits matisos que conformen la personalitat d’aquesta supervivent. És un drama en tota regla, donant molt poc espai (quasi bé gens) a l’alegria, basant-se en els sentiments de la protagonista, la qual només troba pau quan es planta davant un full en blanc. És una cinta que desperta la tristesa i la compasió de l’espectador. I tot gràcies a un bon guió i, sobretot, a la magnífica actriu Yoon Jeong-hee, qui porta el pes de tota la narració, mostrant-nos l’ambigüitat d’una dona que, aparentment fràgil, demostra una gran fermesa emocional.
Està narrada amb un estil pausat, tranquil, completament anticlimàtica i mantenint un pols ferm, sense alts i baixos considerables. No és una bona recomanació per a aquells espectadors que busquin una història al voltant d’uns personatges planers, amb una psicologia explícita i poca intensitat emocional. Pot semblar avorrida en un principi, però a mida que avança el film, tot i no augmentar el ritme, és fa molt més digerible. Igualment, no és una pel·lícula per veure-la al cine; millor veure-la en tranquil·litat, a casa, per poder reflexionar com cal.
No si us plau, drames no!
Fa temps que procuro defugir els drames en les pelis. Busco un altre tipus de distraccions en el cinema.
Soc un superficial ja veus.
Home Tomàs, hi ha èpoques i moments per tot, Jo potser si que m’ho passaria be amb aquesta peli…
Drames orientals i amb un tempo lent, perquè no?
Ufff… jo m’apunto al club del Tomàs jeje.
l’argument em fa pensar en una altra peli coreana, The way home (o Sang Woo y su abuela). Em va agradar molt. Poesia encara no l’he pogut veure.
S’ha de reconèixer que pot ser una pel·lícula una mica complicada de veure (si no agrada pot arribar a fer-se un xic llarga), així que us entenc Tomàs i Caleglin.
Potser sí que fa més per tu Miki. Qui sap?
Seruji, tu ho deus tenir més fàcil. Potser, però, en la terra on et trobes ja la van estrenar fa algun temps.
bufff!!!
quines ganes de veure-la!!!!!!
aquest cap de setmana cau segur!!!
La vaig veure ahir i coincideixo amb tu. A mi el ‘tempo’ del cinema oriental m’encanta! Aquesta lentitud, aquest respecte per la natura, aquella sensació que no passa res quan passa tot. El guió es bo i, com bé dius, la interpretació de l’àvia és sensacional. Pel meu gust, això sí, li falta una mica de credibilitat. La història és bona, pero tot l’enrenou de la noia -sobretot com ho gestiones els pares- no sembla massa real. Per sort, amb el final s’arregla. L’argument m’ha semblat que té força coincidències -sobretot pel paper dels pares- amb una novel·la que he llegit darrerament, ‘La cena’. Una abraçada, Albert.
Ja em diràs què t’ha semblat Bargalloneta.
A mi també em a sorprendre la reacció dels pares, Jordi, però penso que la seva cultura és tant diferent a la nostra que potser allà no desentona tant aquesta reacció. Degut a la meva desconeixença al respecte, la dono per bona.