CINE FÒRUM

Blog dedicat a analitzar el seté art

TRIAGE (Danis Tanovic)

Danis Tanovic ens presenta una pel·lícula de guerra des d’una perspectiva d’un jove fotògraf (Mark), especialitzat en aquest camp, i el seu millor amic durant la ofensiva kurda al 1988. La seva missió: captar les imatges de la guerra, per dures que siguin, per tal de donar a conèixer al món el conflicte armat que en aquell moment està d’actualitat. El seu amic, que deixa la dona embarassada a Amèrica, cansat de la crueltat de la guerra i de la tensió constant, i pressionat per la vinguda del seu fill al món, decideix tornar-se’n cap a casa abans del previst.

Quan en Mark torna a casa, després de patir una cadena de successos traumàtics, se n’adona que el seu amic encara no ha arribat. A mida que passen els dies, i després de recuperar-se de les lessions produïdes pel succés, els records de la guerra i del seu amic, encara desaparegut, li cauen al damunt, empitjorant-li, inusualment, el dolor i la malaltia.

La seva dona (Paz Vega) i l’avi d’aquesta (Christofer Lee), l’ajudaran a superar els traumes de la guerra i el conjunt de vivències que ha viscut al llarg dels darrers anys com a fotògraf de guerra.

Una pel·lícula, al meu parer, una mica lenta, però amb una gran  expressió del que pot arribar a significar per algunes persones un trauma fort; les reaccions dels familiars més propers i les conseqüències devastadores que la guerra causa en les persones. Els actors estan genials, tots, sense excepció. Un Colin Farrell molt convincent, una Paz Vega afligida i un Christofer Lee genial. He quedat molt sorprés amb el tràiler: molt ben escollides les imatges, bon resum i molt fidel al que és la pel·lícula en sí. Poques vegades dirè això, però, el tràiler fa justicia a la pel·lícula.

Com a únic punt negatiu, el doblatge en castellà. A en Colin Farrell li han canviat la veu i es fa difícil acostumar-se’n a una altra. Us imagineu que un dia li canvien la veu al Bart Simpson? La Paz Vega també surt malparada en aquest sentit, ja que estem acostumats al seu accent andalús. A en Christofer Lee li han tret aquella veu tant característica quan feia de Saruman a “El senyor dels anells” i li han posat la veu del mateix Dumbledore. Sembla que la veu de mags li va que ni pintat.

Endefinitiva, una pel·lícula recomanable per als seguidors del National Geografic més cruel i realista. I per tots els altres, és clar.

28 Novembre 2009 - Posted by | Bèl·lic, drama | ,

2 comentaris »

  1. Trobo que des de fa algún temps la Paz Vega està molt prima, massa, i fa mala cara. Ha perdut atractiu. Però pel què dius en aquesta peli ja li va bé.

    Comentari per seruji | 30 Novembre 2009 | Respon

    • a vegades, segons el paper, ja ho demana el guió. La veritat és que sempre ha estat molt prima. Haviam quan triguen a donar-li un paper interpretant a una dona amb algun desordre alimentari.

      Comentari per Crític de cine | 30 Novembre 2009 | Respon


Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s

A %d bloguers els agrada això: